Włoska bruschetta ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i ziołami

Okres świąteczno-sylwestrowy już za nami! Ba, Karnawał też się już kończy! Każdy z nas ma już pewnie dość śledzików czy sałatek jarzynowych i zastanawia się, co zrobić, aby urozmaicić zimową wersję śniadania i nadać mu powiew ciepłej i słonecznej wiosny. Albo po prostu waha się, jaką przekąskę przygotować na zimową domówkę! Dzisiejsza propozycja spełnia oba oczekiwania. Ta włoska przekąska sprawdzi się idealnie jako pożywne i sycące śniadanie, a wieczorową porą przykuje uwagę gości podczas domówki z przyjaciółmi.


Włoska bruschetta ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i ziołami

Kto by pomyślał, że bruschetta zawojuje świat! Swoje początki zawdzięcza włoskim rolnikom - plantatorom oliwek - którzy spędzali kilka albo nawet kilkanaście godzin w tłoczniach. Podczas monotonnej pracy musieli coś jeść, dlatego opiekali na ogniu kawałki chleba, polewali je oliwą i posypywali solą. Z biegiem czasu bruschetta zyskała na wartości, włoscy kucharze dodali małe co nieco od siebie, a smak tej pysznej włoskiej przekąski cieszy miłośników kuchni aż po dziś dzień.
Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? A może po prostu chcesz zaskoczyć swojego męża/chłopaka i zrobić mu włoską śniadaniową niespodziankę z okazji Walentynek? Przepis na włoską bruschettę ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i ziołami jest naprawdę prosty i szybki! Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):
- 1 bułka typu ciabatta
- 2-3 pomidory
(ja użyłam pomidory lima - w okresie zimowym mam pewność, że te będą soczyste i słodkie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oregano
- przyprawa regionalna z Portugalii (sól, zioła, papryczki piri piri)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Do małej miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Nacieramy kawałki chleba/bagietki już przygotowane do bruschetty przygotowaną tak oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku. Wkładamy chlebki/bagietki do piekarnika - czekamy, aż nasze bagietki staną się grzankami, będą lekko zarumienione.
2. W osobnej miseczce wrzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę. Dodajemy troszkę oliwy z oliwek do smaku. Przyprawiamy pomidory solą morską, pieprzem i ziołami. Ja użyłam przyprawy regionalnej z Portugalii - soli morskiej z dodatkiem ziół i papryczki piri piri. Dodałam też trochę ziół prowansalskich i oregano.
3. Ciepłe grzanki układamy na talerzu, kładziemy na nich pomidory z cebulą i dodatkiem przypraw.  Podajemy od razu, póki grzanki są jeszcze ciepłe :)

 Włoska bruschetta ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i ziołami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olgusta , Blogger