Gdzie zjeść w Wenecji najlepsze risotto?
Po intensywnych spacerach, pływaniu tramwajem wodnym vaporetto przyjdzie czas, w którym zadacie sobie pytanie: "Cóż dobrego mogę zjeść w tej pięknej Wenecji?". Miałam tę przyjemność i szczęście wpaść na trop znakomitej restauracji, która serwuje po prostu NAJLEPSZE RISOTTO - Risotto Romano. Gdzie skosztować tego przysmaku? Gdzie zjecie w Wenecji najpyszniejsze risotto?
Widok na Most Rialto, Wenecja, Włochy |
WENECKI LOKALNY PRZYSMAK
Obojętnie w jakim miejscu na świecie jestem, zawsze chcę spróbować czegoś lokalnego, czegoś unikatowego. Poszperałam, posprawdzałam i po intensywnym spacerze my, jako naczelni fani włoskiej kuchni i ambasadorzy seafoodu, wpadliśmy do restauracji Trattoria da Burano zlokalizowanej w jednej z bocznych uliczek na najbardziej kolorowej wyspie położonej na lagunie weneckiej - Burano.
Czytaj więcej o Burano i sprawdź, jak się tu dostać z Wenecji:
Najbardziej kolorowa wyspa na Lagunie Weneckiej - Burano, Wenecja |
Czytaj więcej o Burano i sprawdź, jak się tu dostać z Wenecji:
Burano, Wenecja - najbardziej kolorowa włoska wyspa na Lagunie Weneckiej
W 1910 r. gdy pierwsi znani artyści zacumowali na wyspie Burano i zakochali się w jej atmosferze, restauracja da Romano była jednym z pierwszych miejsc "karmiących" włoskie artystyczne dusze. Wśród znanych postaci: Umberto Moggioli (włoski malarz), Arturo Martini (włoski rzeźbiarz) czy bardziej współcześnie Anthony Bourdain (znany amerykański szef kuchni, który rozsławił jedną z potraw w swoim telewizyjnym programie kulinarnym, mówiąc o niej "best world's risotto", o której przeczytacie poniżej mniam mniam).
RISOTTO ROMANO CZYLI CO?
Risotto Romano to przysmak mający swoje korzenie właśnie w tym włoskim regionie. Potrawa to nic innego jak połączenie wysokiej jakości ryżu przeznaczonego do risotto typu arborio, duszonego na białym winie i bulionie warzywnym z cebulką, z truflami (najdroższymi grzybami świata!) i smakowitym serem - pecorino romano.
Specjalność Szefa Kuchni w postaci Risotto Romano to jedno z lepszych ryżowych włoskich przysmaków, jakie miałam okazję w życiu spróbować. Z wyglądu przyznam wprost - nie zachwycało, "co to takie białe, jakaś dziwna masa i taka bez niczego" - pomyślałam. Już pierwszy kęs sprawił, że chciałabym, aby to danie nigdy się nie skończyło :). Idealnie miękki ryż, niezwykle kremowy sos, a w nim odpowiednia ilość trufli podkreślająca smak całego dnia. Zwieńczeniem całej potrawy jest najwyższej jakości ser pecorino romano, który pełni tu rolę przysłowiowej "wisienki na torcie". Jeśli chcecie przeżyć prawdziwą włoską orgię smaków, musicie tu wpaść i skosztować to danie.
Niestety, Burano i Wenecja to nie są low-costowe miejsca do zwiedzania z perspektywy knajpianej, dlatego trzeba liczyć się z dość wysokimi cenami w restauracjach. Danie "Risotto Romano" w Trattoria da Burano kosztuje 18 euro. Uwierzcie, że warto!
TRATTORIA DA BURANO
To knajpka z historią, na kartach menu możemy zobaczyć i przeczytać historię założyciela restauracji, a także wizualne opowieści, wyglądające niczym archaiczne autografy, z których można dowiedzieć się, kto przed Wami, moi drodzy, zrobił sobie tutaj przerwę i usiadł na kieliszek wina albo talerz dobrego włoskiego jedzenia.widok na restaurację Trattoria da Burano, Burano, Wenecja |
W 1910 r. gdy pierwsi znani artyści zacumowali na wyspie Burano i zakochali się w jej atmosferze, restauracja da Romano była jednym z pierwszych miejsc "karmiących" włoskie artystyczne dusze. Wśród znanych postaci: Umberto Moggioli (włoski malarz), Arturo Martini (włoski rzeźbiarz) czy bardziej współcześnie Anthony Bourdain (znany amerykański szef kuchni, który rozsławił jedną z potraw w swoim telewizyjnym programie kulinarnym, mówiąc o niej "best world's risotto", o której przeczytacie poniżej mniam mniam).
Okładka menu, Trattoria da Burano, Burano, Wenecja |
Opis historii restauracji Trattoria da Burano, Burano, Wenecja |
Oryginalna karafka restauracji, w której przynoszone jest wino - Trattoria da Burano |
RISOTTO ROMANO CZYLI CO?
Risotto Romano to przysmak mający swoje korzenie właśnie w tym włoskim regionie. Potrawa to nic innego jak połączenie wysokiej jakości ryżu przeznaczonego do risotto typu arborio, duszonego na białym winie i bulionie warzywnym z cebulką, z truflami (najdroższymi grzybami świata!) i smakowitym serem - pecorino romano.
Specjalność Szefa Kuchni w postaci Risotto Romano to jedno z lepszych ryżowych włoskich przysmaków, jakie miałam okazję w życiu spróbować. Z wyglądu przyznam wprost - nie zachwycało, "co to takie białe, jakaś dziwna masa i taka bez niczego" - pomyślałam. Już pierwszy kęs sprawił, że chciałabym, aby to danie nigdy się nie skończyło :). Idealnie miękki ryż, niezwykle kremowy sos, a w nim odpowiednia ilość trufli podkreślająca smak całego dnia. Zwieńczeniem całej potrawy jest najwyższej jakości ser pecorino romano, który pełni tu rolę przysłowiowej "wisienki na torcie". Jeśli chcecie przeżyć prawdziwą włoską orgię smaków, musicie tu wpaść i skosztować to danie.
Risotto Romano w Trattoria da Burano, Burano, Wenecja |
Niestety, Burano i Wenecja to nie są low-costowe miejsca do zwiedzania z perspektywy knajpianej, dlatego trzeba liczyć się z dość wysokimi cenami w restauracjach. Danie "Risotto Romano" w Trattoria da Burano kosztuje 18 euro. Uwierzcie, że warto!
JAK DOTRZEĆ DO TRATTORIA DA BURANO?
Adres: Via S.Martino DX 221Czytaj więcej:
- Wenecja - gdzie zjeść? [PRZEWODNIK KULINARNY]
- Burano, Wenecja - najbardziej kolorowa włoska wyspa na Lagunie Weneckiej
- 7 najdziwniejszych rzeczy i potraw, które zjadłam w swoim życiu w Europie
- Owoce morza - co zjeść, co zamówić w restauracji [PRZEWODNIK KULINARNY CZ. 1]
- Bari, Apulia: Co zjeść i co spróbować?
What is the casino? - SEPT
OdpowiedzUsuńThe best casino online is poormansguidetocasinogambling.com the One of the main septcasino reasons why people are spending money on 바카라 사이트 a game is 토토 by having wooricasinos.info a few options. One of the reasons
Czy mi się wydaje, czy galeria obrazów w Krakowie - https://joniak-galeria.pl/ miała dzieła z podobnych klimatach? To było chyba coś na zbliżonej zasadzie, co nie?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te Twoje poradniki i wiadomości!
OdpowiedzUsuń